Srbija - Instalacije raznih sertifikata

Srbija - Instalacije raznih sertifikata

Isti problem imam kao ti, samo je win8 u pitanju, lk izdata u septembru 2014 nikako ne moze da je prepozna. Sve probao po uputstvu sa MUP-a, na vise razlicitih kompjutera, sa vise citaca, ne vredi, sertifikat ne prepoznaje nikako. Cak sam ponovo isao u policijsku upravu da mi ponovo ubace sertifikat i dobio novi pin, nista ne pomaze. Razmisljam da batalim to i da uzmem halcom sertifikat umesto toga….. I da stare lk cita sert. bez problema Evo rešenja,

Namučio sam se strahovito oko tog sertifikata i rešio tako što sam otišao u poresku i ovlastio suprugu koja ima ličnu izdatu pre 18.08.2014. i tako prijavio porez, a nakon toga mi je stigao odgovor iz mupa koji su izgleda nakon par razmenjenih mailova i netačnih uputstava koje su mi slali napokon našli modus na koji može da se instalira sertifikat.

Potrebno je deinstalirati TrustEdgeCardMW 64-bitnu verziju i instalirati TrustEdgeCardMW 32bitnu verziju! koju možete naći na početnoj stranici sajta sertifikacionog tela MUP-a. Pokrenite Token Manager! Ikonica se nalazi u donjem desnom uglu ekrana, pored sata. Ubacite ličnu kartu u čitač!

Ako Vam u tabu Object piše “Unknown Card” desnim klikom izvršite registraciju lične karte i tom prilikom upišite “LK1.5” - potvrdite. Kroz Token Manager u tabu Sertificates treba da vidite oba sertifikata na ličnoj karti (Sertifikat za digitalni potpis se dobija na zahtev građana, a sertifikat za autentikaciju se upisuje u čip LK već prilikom personalizacije). Pored sertifikata treba da stoji zeleno čekirano. Ukoliko je crveni “X” desnim klikom na svaki sertifikat će se izvršiti instalacija i smeštanje sertifikata u Store.

Kod mene je uspelo, nadam se da će i kod drugih korisnika i slobodno kopirajte ovo gde god ste videli da su ljudi imali problem i postavljali slična pitanja.

Pozz


Napomena: Korisnicima se preporučuje da ne koriste više od jednog klijentskog softvera na istom računaru, jer se u tom slučaju ne može garantovati funkcionalnost softvera. Ako korisnik želi da koristi i MUP-ov (ličnu kartu) i PTT sertifikat na jednom računaru, preporuka je da se prvo instalira RSIDCardMW (Republic of Serbia ID Card Module), a zatim SafeSign.

Portal eUprava Republike Srbije - Pomoć


Gemalto driver npr:

http://www.e-smartsys.com/Razmena/Drivers/GemaltoW7.zip

Napomena: Takođe treba proveriti da li je u Windows-u 7 startovan smart card servis, pošto na nekim verzijama windows-a nije. To se može proveriti na sledeći način:

Kliknuti na “start”. U polju za pretragu (nalazi se odmah iznad starta) upisati “services” i pritisnuti enter. U levom prozoru pritisnuti ikonu “services”, nakon čega će se u srednjem prozoru pojaviti lista servisa. Pronaći servis pod imenom “smart card” i pogledati da li mu je status “started”. Ako nekim slučajem nije startovan servis, što se ogleda kao prazno polje statusa, servis se može startovati klikom desnog dugmeta na pomenuti, i zatim klikom na оpciju „start“ u novonastlom meniju.

Takođe možete instalirati i aplikaciju za čitanje saobraćajnih dozvola. http://www.e-smartsys.com/Razmena/Drivers/citacsaobracajne.zip U navedenom fajlu imate i uputstvo za instalaciju.

date 01. Jan 0001 | modified 10. Jun 2024
filename: Serbia - Instalacija raznih sertifikata