Tool za normalan rad miša

OMG Apple!

 • Strahota! Postoji notch gde su smestili kameru. Ne želim sad to da komenatrišem iako bih mogao mnogo toga o tome da kažem. Ali je strahota da se nisu se ni potrudili da taj notch ne smeta ikonama u Menu bar. Naime, ako imaš više od 10-ak ikona, one jednostavno NESTANU potpuno, bez ikakvog indikatora. Jednostavno ih nema, kao da ih je pokrio notch. Kakav bezobrazluk! Naravno, napravljeno je 843 toola koji to rešavaju,

 • Iako je tako već godinama na svim ostalim OS, na MacOS mora da se uključi opcija da trackpad reaguje na “tap” jer to nije uključeno

? kada je miš u pitanju, ponaša sa by default naopačke ali je to lako promeniti za miša samo i zove se “Natural Scrolling”. Ali avaj! Nisam bio u pravu. Ne može odvojeno nego mora neki tool. Pogledaj na primer: https://www.techuntold.com/how-set-different-scroll-direction-mouse-trackpad-mac/ ili brew install logi-options-plus

Set Different Scroll Direction For Mouse And Trackpad On Mac

 • Uopšte ne pokušavaj da namestiš srpsku tastaturu jer je Querty umesto da je Quertz. Takođe ni Hrvatska standardna nije Quertz kao što bi trebalo ali zato “Croatian - PC” jeste, i to je ustvari jedino tastatura koja je upotrebljiva.

 • Ako dobiješ više notifikacija u desnom gornjem uglu, zaboravi ideju da ih možeš skloniti jednim klikom. Nego jedan pom jedan, ili čekaj da same nestanu: Apple-Decided-And-Fuck-You mindset.

 • kad skineš aplikaciju sa interneta, nije joj dozvoljeno da se sama pokrene. U redu je to, a tako je i na svim OS-ovima. Međutim, na MacOS ne možeš to tu da uradiš, nego sam moraš da tražiš po podešavanjima i da otkrivaš kako se ta opcija zove.

 • Aplikacije se ne zatvaraju na “crvenu” ikonicu. Neko se nekako “sklanjaju”. I to ne bi bio problem da to radi logično, ali ne radi. Naime, probaj ponovo da klikneš na tu ikonu u takbaru (koja je označena tačkicom baš zato što je još u memoriji), i umesto da dobiješ taj aktivni i otvoreni prozor - ne! Dobijaš potpuno novi prazni prozor. Kao da je tvoj sadržaj nestao. Pa onda, da bi ga iskopao, moraš da ideš u meni na opciju “Window” i da pronađeš svoj originalni prozor.

Verovatno ima neki mnogo bolji način da se to radi, ali ovaj je potpuno nebulozan. Ako je crveno dugme, onda treba da je ugasio aplikaciju i tačka.

 • da ne veruješ. ne ubrzava kursor kada držiš tastere duže (ne ubrzava) ali makar se može ubrzati. Ali zbog toga baš je sluggish. https://mac-key-repeat.zaymon.dev/ je čak i tool gde možeš da eksperimentišeš koja je kakva vrednot, a repo je ZaymonFC/mac-os-key-repeat: A simple tool to test Mac OS key-repeat settings without restarting your computer more than once.

 • Kada držiš npr taste “a”, on se ne ponavlja, dok kad držiš taster “-” on radi. Svejedno, ova apple-ovska nebuloza se zove “ApplePressAndHoldEnabled” i može se valjda isključiti sa defaults write -g ApplePressAndHoldEnabled -bool false

 • Geniji iz Apple su zaključili da im ne treba “Del” taster, pa predlažu npr u Finder-u shortcut Command+Backspace, ali šta da radim kada editujem neki tekst. Debili su me naterali da moram da idem “desno” od teksta pa zatim da koristim backspace. Kakvi su to bezobrazni “komesari”.

? Nema načina da umesto passworda koristiš PIN

 • To ahow hidden files, press <Command+Shift + .> (dot) keys at the same time in Finder and the hidden files will show up as translucent.

Tool za normalan rad miša

Pored Scroll Reverse mora se dodati i smooth scrolling.

LinearMouse | The mouse and trackpad utility for Mac. na repo GitHub - linearmouse/linearmouse: The mouse and trackpad utility for Mac. omogućava sve što mi treba, pa i više, i ima baš sve opcije koje ima i MOS

Mac Mouse Fix sa repo noah-nuebling/mac-mouse-fix: Mac Mouse Fix - Make Your $10 Mouse Better Than an Apple Trackpad! se instalira sa brew i omogućava dosta napredne gestures, što mu je specifičnost, ali nije više ni besplatan jer od Mac Mouse Fix 3 košta, ali baš malo.

Imam ISO keyboard? How to identify your Apple keyboard layout by country or region - Apple Support


 • Da bi postojao “Tap & Hold” koji radi mouse dragging, moraš da kopaš po podešavanjima i uključiš: “Accessibility > Pointer Control > Trackpad Options” i tu ima palamuđenja jer postoji “Drag Lock”, što je nebuloza uz pomoć koje taj dragging je aktivan sve dok ne klikneš jednom obično da prekine. Naravno, to ne uključuj, već je “Dragging Style = Without Draglock”

Fn+Up/Down već radi kao Page Up/Down Fn+Left/Right već radi kao Home/End Ako zamenum Opt+Arrows sa Ctrl+Arrows, imaću i pravilno kretanje word-by-word


Slow on exploring network shares

Speed up browsing on network shares aka SMB file browsing, you can prevent macOS from reading .DS_Store files on shares. This makes the Finder use only basic information to immediately display each folder’s contents in alphanumeric order. Use this Terminal command:

1
defaults write com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores -bool TRUE

Then log out of your macOS account and log back in.

Source is Apple Support on how to Adjust SMB browsing behavior in macOS

date 21. Jun 2023 | modified 10. Jun 2024
filename: macOS » Quirks