Windows De-bloat & Antispy Tools and Scripts

Windows De-bloat & Antispy Tools and Scripts

Debloat & Cleanup


Antispy & Privacy

privacy setting, disable telemetry services

  • Privacy.sexy | undergroundwires/privacy.sexy je web app koji ti daje ogromnu kolekciju scripti koje samo copy-paste u svoj terminal i pokreneš. Kao ideja mi se baš sviđa jer ništa ne instaliraš. Izgleda da je vrlo aktivno održavan. Iako nije baš ni potreban, postoji i app za Windows, verovatno electron wrapper, koji setup with scoop install privacy.sexy. Inače, ovo ima i za Mac što je neuobičajeno, ali logično da treba. Takođe ima i odličan segment vezan za bloatware i slično.

  • O&O ShutUp10++ is Free antispy tool for Windows 10/11 by amazing company. Test with scoop install shutup10

  • builtbybel/privatezilla se instalira sa scoop install privatezilla. Includes some debloating and optimizatino options. Možda ipak dajem prednost ovome jer je open-source.


Tweaking & Customize

Customize Windows 11 with interesting tweaks.


  • Stop Microsoft Edge from starting automatically (Privacy.sexy, privatezilla, Sophia)
  • Windows installer directory clean (PatchCleaner and others)

UninstallView - View installed applications on Windows 11 / 10 / 8 / 7 / Vista and optionally uninstall them UninstallView allows you to uninstall a software on a remote computer by using the PsExec tool from S


Disable Grouping of Taskbar Icons

Probao sam svašta:

valinet/ExplorerPatcher: This project aims to enhance the working environment on Windows ali se plašim ovog toola jer uvek malo kasni za WIndows oficijelnim update-ovima.

Open-Shell/Open-Shell-Menu: Classic Shell Reborn. nisam probao i on obećava. Ako njega instaliram, onda će raditi registy value NoTaskGrouping. Uputstvo je ovde: How to Ungroup Icons in Windows 11 How to Ungroup Icons on Windows 11 Taskbar With a Registry Hack (and 2 More Ways)

Disable grouping on the taskbar - Windhawk scoop install https://github.com/ACooper81/scoop-apps/blob/master/bucket/Windhawk-Portable.json

ovde su dva registyja koja treba probati: win-install.md · master · pub / dotfiles · GitLab

# Ungroup Taskbar Icons
New-ItemProperty -Path "HKCU:\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer" -Name "NoTaskGrouping" -PropertyType DWord -Value "00000001";
Set-ItemProperty -Path "HKCU:\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer" -Name "NoTaskGrouping" -Value "00000001";

Ali provereno od verzije Windows 11 22H2 ovo definitivno ne radi više kao opcija. Navedeno je negde da Microsoft planira da vrati ovu opciju u Windows.

Na kraju sam ovo koristio: StartAllBack StartAllBack to fix all Windows 11 deal-breaking UI issues ali on nije besplatan, a instalirao sam ga sa winget install StartIsBack.StartAllBack

Pravio mi je problem sa Win+H u pokretanjem Voice Typing jer ta opcija nije bila više overlay-popup nego ogromni dictation-toolbar na vrhu celog ekrana. Dakle, ipak nikako ne koristi ovo jer ume da zezne mnogo stvari a da ve vidiš nikakvu vezu zašto to nešto ne radi kako je očekivano.

# ovo mi nije dobro radilo
scoop install https://raw.githubusercontent.com/ACooper81/scoop-apps/master/bucket/StartAllBack-Portable.json

Teoretski istu će stvar obaviti i Stardock Start11: Restore the Classic Start Menu in Windows 10 and 11. pa hajde da ga probam: winget install --id=Stardock.Start11 --exact. Za razliku od StartIsBack tool, this one works perfectly and Windows 11 Voice Typing Popup is displayed properly.

Windhawk is a mod-based universal customization solution for Windows - gHacks Tech News Inače, Windhawk je od vrlo interesantna firma https://ramensoftware.com/ koja ima i super simplatični utility Textify i razne druge bisere.

date 02. Jun 2021 | modified 13. May 2024
filename: Windows » Debloat & Cleanup