Code Playgrounds and Online IDE-s

Code Playgrounds and Online IDE-s

Frontend Playgrounds aka Browser Soundboxes

Frontend Code sandbox, JavaScript Code Playgrounds, Online IDE aka ODE, Javascript console alternative

Samo na nekima sam uspeo da deploy nezavisno običnu HTML stranu, najčešće na Firebase. To deploy a Project you create a “production” version of your Project with no Editor UI around it. Your deployed Project gets a unique URL.

  • JSFiddle je brz. Nemam pojma kako da deploy, mislim da ni ne može.

  • CodePen je po meni najnapredniji ali nekako “stuffed”. Naravno, Pro je potreban za deploy project.

  • JS Bin je zastareo ali je odavno prisutan (od 2008) i brz je još uvek, ali nema besplatni publish ili slično.

  • JSitor is nice, clean and client only, no deploy.

  • Codeplay

  • JS Arena is snappy ali nisam uspeo da nađem načina da snimim ništa

  • CodeJS

  • Spck.io ima opciju “Publish Project” ali mi za to treba virtuelni Gold odnosno nije besplatno.

Pogledao sam i još neke ali ili nisu besplatni ili nešto drugo.

Full-stack Online Code Editors aka Cloud Sandboxes

CodeSandbox je za klasu najbolji

Poenta je da ova grupa podržavaju i sve serverske tehnologije, odnosno stvarno spinuju male sandboxed virtuelne mašine (microVMs) koje se kod njih izvršavaju, pa ih zato i nema stvarno besplatnih.

CodeSandbox

CodeSandbox podržava anything that can run in Docker. Oni pravilno razlikuju “Browser sandboxes” that fully run in the browser i “Cloud sandboxes” run inside a Firecracker MicroVM. Praktično jedino ograničenje zbog čega moraš da pređeš na Pro je da sandbox postane private. Limiti su stvarno izdašni: Do sandboxes have any limitations?. On se normalno publishuje ako je javan. Podržavaju deploy to Vercel, Netlify ili GitHub Pages od kojih su svi besplatni za static na primer.

Inače, u pitanju je firma iz 2017 i dalje je u Holandiji. Lepo!

Inače, direktan link na projekat radi normalno, ne treba ti neki poseban deploy. Neki termini - Sandpack je za embedovanje na tvojim stranama kao što radi CodePen i slični - odlično, jer je to indirektan način da publishuješ - deployuješ čak i serverske tehnologije.

Za editor koriste CodeMirror i eto zašto je on postao tako popularan.

Replit

Replit sam nekada smatrao najboljim, ali ne više. Podržava more than 50 languages i sa Unlimited public Repls, baš kao i CodeSandbox. Nema još nikakav besplatan deployment ali će biti static uskoro koji će biti nešto besplatno.

Others

GitHub Codespaces aka “Your instant dev environment” je odličan i daje 60 hours free/month. Nije samo node.js već bilo šta pa i PHP i svaka živa virtuelna mašina, od 2-core do 16-core. Ceo ugođaj je vrlo smooth i u pitanju je prava virtuelna mašina koju startuješ i stopiraš sa sve terminalom a editor je savršeni VSCode.

StackBlitz je node.js only, it is snappy and his editor is built on Visual Studio Code, but nisam nikako uspeo da deploy najobičnijii static HTML ali ima opciju deploy na Firebase koja je meni prijavila “Something went wrong”.

Gitpod je takođe super, ali se fokusira na GitHub repos i besplatno je 50h/m, ali u poređenju sa Codespaces ne vidim neki baš razlog, osim što je dizajniran nestvarno lepo.

Notebook-like Environments

Ovo je pojavilo nakon što je Python Jupyter postao super popularan, pa je slično i za JavaScript.

Python

Za Python, bez dileme je standard Google Colab koji daje access to GPUs free of charge ali tu je i gomila drugih koji otprilike nude isto kao Deepnote, Kaggle itd, svaki sa svojim fokusima ali uvek Python i/ili R.

JavaScript

RunKit JavaScript Notebooks run a complete copy of Node.js on a virtual server created just for you Instant API + every version of every package on npm pre-installed, što je predivno za eksperimentisanje i probanje. Amazing: try any Node.js package right in your browser - RunKit + npm Interesting: Runkit is great - Fabio Franchino. Mislim da je RunKit part of Stripe.

date 28. May 2023 | modified 10. Jun 2024
filename: JavaScript » Playground and Sandboxes